Glass Gallery

Sonali And Manit Rastogi

LOOKBOOK CONTACT

Every element of the ‘Art House’ in New Delhi has been designed and put in place to bring attention to and enhance the effect of the owners’ impressive art collection.

“The Art House was designed in close consultation with the clients who are great patrons of art and wanted the house to be a backdrop for their art collection,” states the design team. “The site is located in the Lutyen’s Bungalow Zone in New Delhi, with considerable site restrictions. Hence, the site planning and layout proved to be a challenge.”

The residence has been developed on the basis of two curved planes that enclose a large green space; bigger rectilinear blocks off-set the curved lines. Keeping the initial client brief in mind, the surface treatment of the façade has predominantly been done using glass to facilitate transparency and visual integration of the outside greenery with the inside spaces. Effectively lit from the outside, this facet enhances the view towards the artwork placed on the clear, large walls. The glass walls also help to underline the depth of the house through the amount of daylight flowing inside through the skin.

The entry foyer on the ground floor opens into a courtyard consisting of a backlit installation wall to showcase artifacts. A transparent vista runs across the house, along with a shallow water body, helping display various artistic sculptures. The living room is minimalistic in design, with a customised wood wall equipping the bar, hints of foliage imparting an ecological backdrop in all the common areas. The house encompasses both indoor and outdoor dining with a private garden and an outdoor swimming pool which faces the north.

The entire design is minimal and follows a subtle pastel colour palette of white, grey and brown, which is also manifested in the landscape design. Stone has been used for the rectilinear areas and speckles of brown are noticeable in the large deck spaces and terrace gardens on the first floor with shaded areas.