A Slice Of Heaven Around The Mango Tree

Anand Kulkarni

LOOKBOOK CONTACT

While designing Krupachaya farmhouse in Pune, Qdesign made use of vernacular architecture to stay rooted to local traditions.

Vernacular architecture is an architectural style that is rooted in local requirements and based on local traditions and available resources. Pune-based architect, Anand Kulkarni, and his team from Qdesign employed the principles of Vernacular Architecture while designing one of their recent projects Krupachaya Farmhouse.

The farmhouse, situated on the banks of Walki river in Kule, Pune, is spread over 2.5 acres. The foremost requirement was to create a multidimensional space, at one level, where the family could come together, amidst nature.

The team decided on using the concept of Konkan architecture. Konkan houses are made of red laterite stones, known as chira.

There was an existing mango tree adjacent to the old structure, which was gifted to the client by the King of Nepal. The mango tree was conceptualised as the epicentre of the house, An open space in the form of a kund, with stepped seating was designed keeping the mango tree as its centre. The central kund is surrounded by habitable spaces. Living room on northern side, kitchen and dining on southern side and bedroom on western side separated by a passage connecting the living room and kitchen. The living room is buffered on the eastern and western sides by large verandahs.

The changing shadow patterns owing to the use of glass tiles in the roof, create lively spaces. The use of arch, as an opening, gives a special meaning to the distribution of spaces within the house.

In response to the heavy rains in the region, the house was designed with sloping roofs done in double layered terracotta tiles. In addition to imparting a decorative character to the spaces, the glass tiles punctuating at strategic locations allow sunlight to come in.

Laterite stones were left un-plastered from inside and outside to retain the rustic look of the interiors. Internal surfaces were coated with lacquer paint to increase the life of the stone.

The flooring of all the rooms was done in rough yellow sahabad  stone to continue the same natural rustic look.

All the doors and staircases were made out of mango tree planks, which were salvaged from a tree struck by lightning two years back.