Keeping Space

This home, designed by interior designer Nainesh Jain, is low on pretention and clutter. Instead it is generously filled with breathy rooms, contemporary accents, and carefully-chosen artefacts.

Designing a space, according to Nainesh Jain, interior designer from Mumbai, is also about cohesively opening up the area using good, clear, lighter material that speaks ‘volume’.

This home project was a 2,200 sq. ft. swathe flanked by an open terrace (measuring roughly 250 sq. ft.). The family of 4 (a young couple and their 2 growing boys) set out with a basic brief of minimal furniture, no clutter and a contemporary ambience.

The entrance to this white abode is simply carpeted in marble inlay and leads one past a short passage into an open living area where touches of lilac, ink blue and soft pink vie for attention, silhouetted against the white backdrop. To the right is the open terrace, a trendy party area and naturally stationed on a raised platform, marking it as a focal point in the expansive living room. The large living area has been visually demarcated with partially frosted glass screens into the kitchen, the dining and the living areas.

With the family’s requirements necessitating only 3 bedrooms, the fourth one has been incorporated into the living area as a TV room. Simple clean lines continue throughout. The master bed is adorned with an effortless motif application in POP as backdrop, while metallic paint finishes the wardrobes.

The large designer bed in the children’s quarters is set off by an interesting imprint of the world map on the wardrobe shutters, complemented by the metallic appearance of the drawers and the study tables. With a white colour palette, the eye is drawn to the textures and shapes of the room’s various elements.

The home features a light palette, digitally controlled operations to convenience everyday needs, mood lighting, and weightless materials that create transparency. The white marble flooring allows the graphic elements to create interplay of area and volume, while the overall décor is sans any obvious accessories like paintings and sculptures.

The design scheme also includes glass and metal, soft hues in the furnishings, and tonal variations of grey and peach in the matt-finished bathrooms. Grohe fittings and Solmet glass units, Ligne Roset beds, a centre-table designed as a copy of the Italian Fiam, Cobalt kitchen and Greek Thasos marble flooring resourcefully diminish the need for any finer artistic effects.

The firm lines, clutter-free corners and smooth surfaces require minimum maintenance. A clever design element has been incorporated into the ceiling in the form of a suspended structure of flat steel.

The absence of ‘stuff’ here is easy on the eye and the mind. It is also heartening to see the utilisation of the negative space (the area around a particular object). After all, going by the book, contemporary is ‘not about filling every inch of space, but more about accentuating particular pieces that can stand practically alone.’