owl DESIGN OWL

Express Builder’s Office

Express Builder’s, a leading firm in real estate development wanted an office which is contemporary, subtle, equipped with all modern facilities and at the same time unlike any other office to reflect the versatility of their working style and projects. The office was conceptualized by Spaces Architects@ka in abstract form defining each space with their own language of angles and curves.
Spearheaded by architect Kapil Aggarwal, the planning is mainly done with the objective of effective functionality, connectivity and availability of natural light throughout the day. One enters into the office from double height waiting area with reception on one side. Both the spaces are visually segregated by different ceiling heights and patterns. The walls of the waiting area are kept white, and white colored vertical battens flows over teak veneer background on the ceiling. The area is highlighted by the 17 feet grand chandelier which is designed using multiple metal pipes of different colors flowing freely at different angles adding color and interest to the space.
The central table of the waiting area is designed as a monochromatic model of a building in the form of an artwork. The reception has wooden ceiling with multiple identical teak battens and is highlighted by suspended wooden curvilinear forms painted in white. The wall at the reception is designed with diagonal battens in cedar wood to add an ambience to the space. A custom designed reception table amalgamates features of both, the lines and the curves.
Behind the reception is centrally placed glass conference room which acts as a visual buffer between the private and the public areas but connects the office at large. The conference room is designed using M.S. Columns and beams with glass walls and roof, and is visually segregated from the reception by green area in between. Above the conference is the triple height skylight which fills the central office space with abundant daylight and is highlighted by a 42 feet high green wall. Next to the conference lies accounts section and VIP lounge which have a subtle color theme of white, teak veneer and travertine stone. The walls of the accounts section takes an abstract angular form and extends to the ceiling at the lounge.
The Managing Director’s cabins and marketing cabin are placed at one end of the office to maintain privacy. The most interesting part is the circular wall of the Managing Director’s Cabin which takes its shape in white wooden battens and glass. Wallpaper with nuances of reds and an abstract painting on a wall with white wooden battens infuses colors in the room.

Be the first to comment